HTML

Promoter TV

Partyhírek, videók, érdekességek egy partyszervező szemszögéből.

Csatlakozz te is!

Címkék

16bit (1) astrix (3) avatar (9) bakony (2) balatonsound (1) beharangozó (2) bonusz (1) danger (1) delirious (3) diesel (2) dj2go (1) dna (1) dokk (1) elemzés (11) fesztivál (2) film (2) freee (1) goa.hu (1) helyszín (4) koletzki (1) lolitas (1) marketing (3) noise (1) nvc (1) openair (8) ozora (3) pantherpatrik (1) party (8) psy (8) psyfreq (3) sensation (1) szavazás (5) tranceport (11) video (2) wizzy (2) xerox (2) y east (4) Címkefelhő

Az Avatar elérte az 1 milliárd dolláros álomhatárt

2010.01.04. 02:29 Addict

 James Cameron úgy tűnik ismét megcsinálta a lehetetlent, filmje tegnap átlépte az egymilliárdos bevételt (1 018 millió) és ezzel negyedik a Titanic (1 842 millió), a LOTR: Király Visszatér (1 119) és a Karib-tenger kalózai 3. része (1 066) után. Mivel ehhez mindössze a szintén rekordnak számító 17 napra volt csak szüksége, ezért biztos, hogy megszerzi az örökranglista második helyét is. Ezzel Cameron az első rendező, akinek két filmje is ezermillió dollár fölött teljesített, plusz jövő héten már összesen 3 milliárd lesz a két filmjének összbevétele.

Ez még nem minden, ugyanis elképzelhető, hogy a Titanic első helyezése is veszélyben van. Nagyon érdekesen alakult eddig a film amerikai premierje, ugyanis a 100 milliót a huszonnegyedik, a 200-at a tizedik, a 350-et pedig már csak második leggyorsabban érte el az összes film közül. A második és harmadik hétvégei bevételt tekintve pedig első lett. Ilyet kb a Titanic óta nem produkált egy film sem, ugyanis az általános az, hogy a film az első héten bankot robbant majd utána visszaesik. Az Avatar esetében a második hét (75 millió) csak épp egy picivel maradt el az elsőtől (77 millió) de a mostani hét is 68 millió ami csak 10%-os csökkenés az előzőhöz képest. További rekord, hogy mind a 19 napon 10 millió dollár fölött volt a bevétel amerikában.

Mindez több dolognak köszönhető. Az egyik, hogy a marketing nagyon ügyesen volt felépítve. Eleinte teljes titokban folytak a munkálatok, a filmből pár hónappal ezelőtt sem lehetett látni egy képkockát sem. Ezzel és az Avatar-Day kampánnyal sikerült a geekek érdeklődését fölcsigázni. Majd utána 2 hónap alatt szinte letarolták a médiát a film reklámjaival. Hozzáteszem ezzel az egy lépéssel nemigen értek egyet, szerintem jobb lett volna ha a titokkampányt folytatják. Ezt azért is mondom, mert az első trailer fogadtatása nagyon rossz volt köszönhetően a félkész snitteknek és annak, hogy az Avatart nyilvánvalóan 3D-re és mozivászonra tervezték. Fontos, hogy nagyon jó kritikákat kapott megjelenéskor és utána is. Az IMDb-n most 8.7 ponton áll és ezzel minden idők 28. legjobb filmje. Mivel az Avatart a legtöbben igyekeznek 3D-ben megnézni ezért a jegyárak is magasabbak az átlagnál, ez is sokat nyom a latban. Nagyon sokan kétszer, háromszor is megnézik, ugyanúgy mint anno a Titanicot és ez azért is érdekes, mert sokan még csak az elkövetkező napokban-hetekben kerítenek erre sort. (Itt Budapesten az IMAX-ban is hetekre előre beteltek a helyek én is csak január elején tudom másodszor megnézni).

Mivel mind a január 17-ei Golden Globe-on és a februári Oscaron is esélyes a legjobb film díjára, plusz nincs komolyabb filmbemutató januárban, plusz 3D-ben meg csak márciusban kap ellenfelet (Alice In Wonderland), ezért a végső szám megjósolhatatlan, részemről nem elképzelhetetlen az 1.9 milliárd dollár sem, amivel Cameron újra elmondhatná, hogy ő a világ ura ahogy a 98-as Oscar gálán is tette.

2 komment

Címkék: avatar elemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://promotertv.blog.hu/api/trackback/id/tr831644012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eduadal 2010.02.07. 17:37:53

Szerintem ez a milliós siker, teljesen evidens volt. Erre a választ nem kell túlspilázni, mindössze annyi a válasz, hogy 3 dimenzió...
Ez lenne az ütőkártya a -nyilván- sikertelen "filmet torrentezni bűncselekmény" c. kampányok figyelembe nem vétele óta; a kalózkodás, valamint a dvd-másolás világában. A filmesek évekig vártak erre a meghatározó moovie reneszánszra, ami visszacsábíthatta a moziközönséget a már-már csőd felé ívelő vásznak mögé. 3D. Ennyi. (Az ebből eredő kasszasiker is mindössze addig fog tartani, amíg még újdonság érzetet ad, amíg nem lesz minden háztartásban 3D-s Tv -ami nyilván egy évtizeden belül bekövetkezik majd, abból kiindulva, ha csak a fekete-fehér és színes televízió közötti hirtelen váltásra emlékezünk vissza.)
Ha magamból indulok ki, -azt hiszem a szubjektív véleményem alapján is valamilyen szinten, hitelesen tudom érzékeltetni:
Ha letöltöttem volna a filmet és nem in premier nézem meg, a neopocahontas jellegű sztorira adok maximum 6.5 pontot... de mivel ez az első film amit kifejezetten Imax-re készítettek, ott néztem meg, ezért a látványorgia miatt a 10-es skálán szigorúan monoton növekvő irányba tendál a 6.5-ös pontszámom, és kb 9-en fog megállni.

Addict · http://www.noisefreaks.com 2010.03.09. 02:55:18

Na most látom csak, h írtál ide szal akkor több mint 1 hónap késéssel válaszolok is :) Az a milliós siker jelen pillanatban $2,599,607,444 dollár, amit nem lehet simán a 3D élménnyel magyarázni, ugyanis már jóval az Avatar előtt voltak 3D-s filmek (Beowulf, Harry Potter legutóbbi része, stb) ezek a filmek pedig nem bírták az egymilliárdos határt sem átlépni. Egyszerűen Cameron a többi filmeshez képest egy másik dimenzióban versenyez, a Titanic 1.5 milliárdjára is azt mondták 10 évig, hogy szerencsés véletlen és a tinilányok DiCaprio miatt többször újranézték a filmet, plusz nem volt akkora konkurencia mint mostanában, ezért tudott 41 hétig felszínen maradni a film és annyi bevételt hozni. Akkor kérdem én a Twilight mega-hypeja miért nem termelt csak 706 milliót, vagy miért nem tudott még egy Dark Knight vagy egy Gyűrűk Ura a közelébe sem érni a Titanicnak az évek során?
Aztán most itt van az Avatar amit megint próbál mindenki megmagyarázni, hogy miért lett sikeres egy-egy érvel, pedig a magyarázat ennél sokkal összetettebb. Cameron egy egyszerű, mindenki által közérthető történetbe csomagolt egy jelen pillanatban mindennél fontosabb üzenetet, környezetünk védelmét abban a korban amikor az emberiség a kihalás szélén áll. Energiatartalékaink vészesen fogynak, az élelmezés egyre nagyobb probléma lesz, egy környezeti katasztrófa szélén vagyunk. Egyre kevesebbszer találkozunk az őstermészettel, ezért a civilizált ember egyre inkább szeret olyan idillikus világba menekülni ahol mindezt elfelejtheti ami körülöttünk van. Cameron ezt a mindenkiben lakozó vágyat lovagolta meg amikor megalkotta pandora világát.
Aztán ott van a technikai aspektusa a filmnek, ami mellett nem lehet elmenni: a virtuális kamera, az emotion capture technika, a 3D kamerarendszer olyan technikai vívmányok amiket a rendezők hasznosíthatnak a következő filmjeikben de először mind itt debütált. Az Avatar négy és fél évig készült több mint 1000 ember közreműködésével, ami szintén egyedülálló a filmiparban az átlag 8-12 hónapos timeframe-hez viszonyítva.

Ahogy a film közelít a 3 milliárdhoz már nézettségben is kezdi utolérni a legnagyobb klasszikusokat, tehát a fanyalgók utolsó érve is elszállni látszik. Most épp az 1959-es Ben Hur-t ostromolja, de ahogy majd telnek a hónapok az sem lehetetlen hogy beverekszi magát a top 10-be is. Mindezt egy olyan korban ahol kéthetente mutatnak be százmilliós költségvetésű szuperprodukciókat, nem 1959-ben amikor egy évre jutott kb 2 ilyen.

Most megint lesz 5 éve a filmkészítőknek hogy megpróbálják ezt a teljesítményt megközelíteni amíg nem jön Cameron az Avatar 2-vel box office történelmet írni.
süti beállítások módosítása