HTML

Promoter TV

Partyhírek, videók, érdekességek egy partyszervező szemszögéből.

Csatlakozz te is!

Címkék

16bit (1) astrix (3) avatar (9) bakony (2) balatonsound (1) beharangozó (2) bonusz (1) danger (1) delirious (3) diesel (2) dj2go (1) dna (1) dokk (1) elemzés (11) fesztivál (2) film (2) freee (1) goa.hu (1) helyszín (4) koletzki (1) lolitas (1) marketing (3) noise (1) nvc (1) openair (8) ozora (3) pantherpatrik (1) party (8) psy (8) psyfreq (3) sensation (1) szavazás (5) tranceport (11) video (2) wizzy (2) xerox (2) y east (4) Címkefelhő

Hogy hozza vissza az Avatar a 300 milliós költségvetést?

2009.03.20. 13:29 Addict

Tegnap a Time magazinban megjelent egy három oldalas cikk 3-D: A mozik jövője címmel, amiben többek közt James Cameron Avatar című filmjéről is szó esik. A cikkből kiderül, hogy a szerzőnek olyan szerencséje volt, hogy megtekinthette a készülő film egy részletét. Ezt rajta kívül nemsokmindenki mondhatja el magáról, ugyanis a filmről még egyetlen állókép vagy plakát sem látta meg a napvilágot. Így nyilatkozott róla:

Cameron avatarja lehet az a tényező, ami a mozi tulajdonosokat arra kényszerítheti, hogy váltsanak 3D-re. Spielberg azt jósolja, hogy ez lesz minden idők legnagyobb egészestés 3D filmje. Több, mint ezer ember dolgozik rajta, a költségvetés 300 millió dollár és a digitális filmkészítés csúcstechnikáját vonultatja fel.Cameron még 1995-ben írta meg a forgatókönyvet hozzá, de akkor még nem állt rendelkezésre az a technika amivel le tudták volna forgatni. Évekig dolgozott azon, hogy kifejlessze azokat az eszközöket (többek közt magát a 3D kamerát), amik az elkészítéshez kellenek.

A film a jövőben játszódik a Pandora bolygón, ahová az emberek azért mennek, hogy kizsákmányolják a bolygó ásványkincseit. A színészek egy üres stúdióban játszanak. Pandora dzungelének gazdag élővilágát később illesztik a felvételhez. A digitális effekteket Peter Jackson új-zélandi Weta Digital műhelye készíti.

Nem tudtam megmondani, hogy amit a képen látok az igazi-e vagy sem - még úgyis, hogy tudom a majd 3 méter magas kék pöttyös alien nem lehet valódi. A jelenetek olyan megdöbbentőek és magával ragadóak voltak, hogy másnap reggel az a fura érzésem volt, hogy vissza akarok menni arra a bolygóra, minthacsak Pandora igazi volna.

Cameron nem volt meglepve. Azt mondja egy feltételezés szerint a "3D mozi annyira közel áll a valósághoz, hogy a memóriánkat sokkal jobban stimulálja, mint a 2D-s filmek." Szerinte a sztereoszkóp képek több neuront használnak. Lehetséges. Miután láttam a filmrészletet, teljesen el voltam ragadtatva, ez a szórakoztatás magasfoka.

Hát mostmár _tényleg_ nagyon várom azt a trailert. A trailert aminek a megjelenési időpontját hivatalos info hiányában még megtippelni sem lehet. Legutóbb írtam, hogy miként lehetne szerintem reklámozni egy 3D filmet, mert akkor úgy tudtam, hogy csak 3D-ben fog megjelenni. Azóta kiderült (hála a Star Wars fórum olvasóinak), hogy tévedtem, a film 2D-ben is kijön, de nincs is igazán a studiónak más választása ekkora költségvetéssel.

Mert a 300 M dollár azt jelenti, hogy ezzel minden idők legdrágább filmjéröl beszélünk! És sokak szerint ebben még nincs is benne a marketing költség. Ez azt jelenti, hogyha a forgalmazó és a mozi 50-50%-ban részesül a bevételekből, akkoris 600 millió dollárt kell a filnek hozni világszerte, hogy kijöjjenek nullára. Elég durva cél a gazdasági válság közepén. Ehhez persze hozzá kell számolni azt, hogy ezen a héten már több, mint 2000 db 3D-re felkészített terem áll rendelkezésre az USÁ-ban és egy 3D-s mozijegy kint majdnem a duplája egy rendes jegynek. Mire az Avatar kijön December 18-án, valószínüleg kint már nem lesz gond összehozni egy jó premiert.

De mi van a világ többi részével? Nálunk például 2 db ilyen vetítőterem van az egész országban. Itt tehát az emberek vagy megelégszenek a 2D-s élménnyel, vagy nagyon durva jelenetek lesznek az Aréna Plázában pár hónapig a mozi előtt. A világon egyébként körülbelül 2-300 db 3D képes terem van egyébként amerikán kívül. Szóval csak úgy van esélye a filmnek, ha egy normál vásznon is legalább akkora élmény lesz megnézni, mint IMAX-ban. Ez mondjuk nem feltétlenül baj.

Persze mindez nem lehetetlen, tekintve, hogy több mint 40 filmnek már sikerült átlépnie a 600 milliós határt, Cameronnak a Titanic-al a milliárdosat is, amivel minden idők legtöbbet hozó filmjét tudhatja magáénak. Hozzá kell azért tenni, hogy a top 10-es filmek egytől egyig egy bevált széria folytatásai és/vagy egy nagyon sikeres könyvsorozat megfilmesítései. Kivételt csak a Titanic (mindenkit érdeklő téma, sztárokkal, sok akcióval, tinilányok számára 6* nézős romantikus szállal) és a Jurassic Park képez. Utóbbi film jelentheti a reményt Cameronék számára, hisz Spielberg filmje is a látványra alapozta sikerét, és ha visszagondolunk annak is hasonlóan titokzatos bevezető kampánya volt mint ennek. És ha hozzávesszük, hogy a JP 16 évvel ezelőtt képes volt 919 milliót összehozni, ami mai értéken kb 1 800 millió dollárt tenne ki. Tehát van remény Cameronék számára.

4 komment

Címkék: marketing film avatar elemzés

A bejegyzés trackback címe:

https://promotertv.blog.hu/api/trackback/id/tr831014291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DeToXXX 2009.04.04. 02:56:33

hajrá james! legnagyobb újító voltál mindig is :)

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.04.17. 15:34:39

Remélhetőleg minél többen fogják 3D-ben látni. Viszont a termekben már itt sincs akkora gond. Ugyanis nem az IMAX sajátsága a 3D, sőt valamennyire kétlem, hogy az Aréna mozi egyáltalán kap/akar majd ilyen kópiát. Viszont 3-D (RealD, Dolby 3D) terem már van a Corvin moziban, a Palace Cinemas lánc 5 mozijában és már néhány helyen vidéken is. Következésképpen Nyugat-Európában az itteninél még jobb a helyzet és év végéig még jobb is lesz.
A hivatkozott Time cikkben egyébként hamar átjavították a költségvetést 200 millióra. Promócióval együtt viszont lehet, hogy lesz 300 millió.

Addict · http://www.noisefreaks.com 2009.04.17. 16:06:36

@Tyrannum: Nagyon remélem, hogy IMAXban játszani fogják nálunk is mert a Real3D termek sokkal szarabbak. Nagyon csodálkoznék, ha kihagynák, ugyanis a Monsters Vs Alienst játszák, akkor sztem ezt is fogják ha nem hülyék.

Lesz az még 300 millió is :D Pláne ha hozzáveszed a 3D kamerák kifejlesztési költségét amit Cameron állt ugye.

Tyrannum · http://alfaomega.blog.hu 2009.04.17. 16:22:50

@Addict: Érdekes, a Monstersről nem tudtam. Ez jó jel, mert akkor tényleg van remény, hogy a nagyobb IMAX filmeket már behozzák. Ha tényleg lesz IMAX-ban, akkor ott leszek én is. Feltéve, hogy nem szinkronos, mert akkor csak másodjára nézném meg ott. Viszont a nem IMAX 3D így is sokkal több embernek lesz elérhető. Már tényleg csak az a kérdés, hogy sikerül-e megfelelően reklámozni és az emberek vevők-e egy ilyen sci-fire. Ha a Star Trek, Terminator Salvation sikeres lesz, akkor az Avatarnak is nagyobb az esélye.
süti beállítások módosítása